SEARCH FOR A BAND
WORLD
CLUB'S DETAILS
Home  >  Shows Archive  >  Clubs  >  Club's details
Garage
 



GarageChristiesgate 14, Bergen Show on map

Legendarisk spillested i Bergen.
Som verge (minimum 25år) kan du ha med maksimalt to personer under fylte 18 år og må være forelder/foresatt til minst en av de mindreårige.
Ønsker du å benytte deg av vergeordningen sender du en e-mail til verge@garage.no hvor du bekrefter følgende ansvar:
- Mindreårige og verge ankommer Garage edru og kommer ikke til å nyte alkoholholdig drikke under arrangementet.
- Mindreårige forlater lokalet straks etter endt arrangement.
- Fullt navn på verge samt følge.

30 år med rockehistorie
Garage, som er et av de mest ikoniske musikklokalene i Norge, ligger i Nygårdsgaten i Bergen. I over 30 år har stedet vært rockepub, samlingslokale for musikere og musikkelskere, og scenen for de nye, så vel som de godt etablerte band og artister fra inn og utland. Lokalene har i seg selv vært «musikalske» siden 1980, da platebutikken Apollon flyttet dit fra sine tidligere lokaler på Nøstet. Den butikken ble drevet av den nåværende musikkjournalisten i Bergens Tidende, Einar Engelsen, og hans medeier, og ble der fram til 1991 da Apollon flyttet 50 meter lenger bort i Nygårdsgaten.

Jamkvelder i underetasjen
- Frode Svanevik hadde et ønske om å drive en konsertscene i underetasjen, med en pub på gateplan, forteller Christensen.
- Fra 1988 holdt Garage pub til i et mindre lokale i Christies gate, og var en pub for de som likte rockemusikk. Under ledelse av Dennis Reksten ble det holdt fast jam, og etter å ha spilt der kunne bandene forhandle seg fram til liveopptreden i kjelleren.

Dette var en en unik mulighet for dem til å ha tilgang til en scene de kunne vise seg fram på, og inngangspengene var honorar for oppdraget. Da var det opp til egeninnsatsen til bandmedlemmene å profilere seg selv, og samle et fullt lokale med venner og kjente.

Blackpackers
I den første tiden var disse bandene gjerne satt sammen av folk som enten jobbet, eller frekventerte stedet, som Sarina Nut Company, Barbie Bones, Pogo Pops, Uncle Sam’s Wigwam Party og mange flere. Fra 1990 kom den andre bølgen av svartmetall – den såkalte norske bølgen – og band som Darkthrone, Mayhem og Immortal spilte flere ganger. Da dette var en helt ny sjanger for de fleste i Norge, utviklet det seg en gruppe mennesker som ble døpt «blackpackers» av gitaristen i Darkthrone – metallfans som var villige til å pakke sekken, og reise til dit bandene deres spilte.

Ble en livsstil
- Som sagt var musikkmiljøet tett, så det gikk vanligvis an å oppdrive en sofa å sove på, husker han.
I løpet av det følgende året kom blant andre Gorgoroth, Enslaved og Helheim. De aller fleste av disse bandene er fortsatt aktive som både live og studioband. Ulikt andre utesteder som hadde liveband som del av det festlige alternativ i Bergen, så var Garage en livsstil. Plutselig var Garage blitt et sted som ikke bare tiltrakk besøkende fra lokalmiljøet, men fra hele landet.

Da Nirvana avlyste
Garage har også hatt svært berømte band og artister på besøk – I 1991 skulle Nirvana spille, men konserten ble utsatt grunnet at Kurt Cobain hadde halsbetennelse. Etter at salget av Nevermind eksploderte ble det aldri noe av den konserten.
– Datoen de skulle ha spilt på Garage sto Nirvana på scenen i Australia – uten halsbetennelse!

I løpet av de neste årene beviste Garage at de var mye mer enn bare et sted for rock og metall – det ble holdt faste technokvelder annenhver torsdag, med Psychedelic Dungeon på motsatte torsdager – dette nok en gang som det første lokalet som viet en hel kveld til sjangere som var på prøvestadiet. Dette ble så fulgt opp med reggae- og jazzkvelder.

Tidlig med live streaming
Som pionerer startet Terje Bontvedt og Henning Christensen live streaming av akustiske konserter fra kjellerlokalet på nettstedet liveweb.no. På den tiden var nettet overhodet ikke klar for slike overføringer, og det det var flere muligheter for at overføringen skulle sprenge serveren. Logget for mange seg på, ble det overbelastning – hvis det var for aktiv belysning, crashet serveren – men selv om de utfordret grensene til teknikken, så var de fast bestemt på å opprettholde tilbudet.

Spellemannspriser ble dørhåndtak
Det er mye som tilsier at på 90-tallet var det ikke et mer dynamisk og utviklende musikkmiljø noe sted i Norge enn Bergen, og at Garage hadde mye av ansvaret for det. Etter at Apollon flyttet, ble lokalet som nå er Garage Pub bygget, med Norges høyeste bar. Som nevnt var bandene som spilte på Garage tidlig 90-tallet en del av klientellet som enten frekventerte lokalene eller jobbet der; Garage ble mer som et hjem for dem. Det er ikke tilfeldig at Barbie Bones, Pogo Pops, Kaizers Orchestra, Audrey Horne og Enslaved har donert sine spellemannspriser som dørhåndtak og utsmykninger til lokalet – hadde det ikke vært for Garage så hadde de aldri nådd så langt.

Henning Christensen, som i dag er daglig leder i Garage, begynte som en slags vaktmester – hans første jobb var å reparere kassen som ismaskinen sto på, og så ledet en ting til en annen og han begynte å jobbe i baren. Etter hvert viste han seg som den som hadde best styring på den økonomiske driften av baren, så da overtok han det ansvaret. Dette er nok et eksempel på nærheten mellom jobb og livsstil som er Garage.

Coldplay på Garage
Gjennom de neste årene utvidet listen med artister som hadde spilt der seg med enda flere internasjonalt kjente artister. Coldplay var booket inn, men akkurat som i tillfellet med Nirvana, så ble vokalisten syk, og konserten utsatt. Dette skjedde da bandet brøt gjennom internasjonalt. Men til forskjell for Nirvana, så spilte de konserten sin det følgende året. Dette var en konsert lokalet kunne solgt ut en uke på rad!

Smarte grep
I 2002 kjøpte Henning Christensen og Sjur Gullaksen ut Frode Svanevik, og de to har vært eiere av puben og livescenen siden det. Alkoholbevillingen ble endret i år 2000, med skjenkestopp fra kl. 19 til 22. For at stedet ikke skulle miste de som hadde kommet i løpet av formiddagen, åpnet de en dør fra lokalet i Nygårdsgaten, inn til det som var i Christies gate.

Lang liste
Der hadde Garage søkt om å skille ut en del av bevillingen som vanlig bar, og kunne da holde gjestene på stedet i tidsrommet hovedlokalet måtte holde stengt i henhold til nattklubbstatusen. Nok en gang viste stedet evne til å utvikle seg slik at byråkratiet ikke hindret tilbudet til gjestene. I årenes løp har et vanvittig antall band spilt på Garage, og hver og en av disse står oppført på en liste som er montert til fullt skue på stedet. Imponerende er ikke et adjektiv som er dekkende for denne listen.

Trioen bak Garage
Da jeg intervjuet Henning Christensen til denne artikkelen, var det full aktivitet i lokalet – alt fra installasjon av nye deler av barsystemet, at Sjur Gullaksen vasket av alle hyller og flasker, til at Dennis Reksten trengte avgjørelser om hvilken type motor å bytte til for styring av persiennene. Dennis Reksten (Elektrisk Regn) er forøvrig, etter alt å dømme, et av de menneskene i Norge som har vært på flest konserter i løpet av sitt liv, men persienner trenger alle utesteder. Så de tre som står i kulissene bak en av Norges fremste musikksteder er like fullt på jobb hver dag nå som da.

Nye utfordringer
- Bransjen har endret seg radikalt, og det er vesentlig vanskeligere å drive bar og livescene nå enn før, innrømmer Christensen.
- Det er mange flere om beinet, både når det gjelder å selge inn stedet for artistene, og til å få publikum til livescene vekk fra sofaen og underholdingstilbudet privat.
Så er det nesten ikke et hjem i Norge som ikke har nær kinokvalitet på både lyd og bilde i stuen, og full streaming av det de vil se når de vil se det.

Følger med tiden
Han forteller at formålet til Garage alltid har vært, og kommer alltid til å være, at stedet skal være en del av den dynamiske utviklingen av musikk i et bredt utvalg av sjangere.
- Puben er og vil alltid være en rockepub, og scenen nede vil alltid være et visningspunkt for utviklende og utviklede artister, sier han.
Vi er ikke lenger på 90-tallet, og dermed kan man ikke forvente at Garage i dag er det samme som det var da. Men Henning Christensen garanterer både overfor for meg og leserne av HISS!G at stedet vil følge med tiden.

- Garage er en uafilliert pub, sier han.
- Vi bestemmer selv hva vi skal promotere av både musikalsk og flytende nytelse. Så at det alltid vil være et sted der musikkelskere vil føle seg hjemme er garantert!